„To achieve great things, two things are needed; a plan, and not quite enough time"

- Leonard Bernstein

divider

Oktober 2014, de Stadsschouwburg Velsen viert haar 75 jarig jubileum door het publiek te trakteren op een zelf geproduceerde voorstelling: Het Meisje Van Velsen. Koen van der Wel wordt gevraagd de muziek te componeren en Sjoerd Jansen krijgt de muzikale leiding en de baton (dirigeerstok) in handen.

Gezamenlijk stellen zij een orkest samen en noemden het, vanwege de vroegere naam van de schouwburg, het REX Orkest. Deze samenwerking voelt zeer goed van beide kanten en samen met doorgewinterd musicalpianist Bas Jongsma besluiten zij dat deze een vervolg moet krijgen. En snel ook. Het REX Orkest is geboren.

Luister naar REX

„Zelden met zulke enthousiaste, kundige en flexibele muzikanten gewerkt"

- Brigitte Kaandorp

divider

„Without craftsmanship, inspiration is a mere reed shaken in the wind"

- Johannes Brahms

Koen, Sjoerd en Bas hadden op dat moment al veel ervaring opgedaan in begeleidingsorkesten van musicals, theatervoorstellingen van cabaretiers en kleinkunstenaars en vele andere shows, zowel in het amateur, als prof circuit. Deze orkesten worden vaak, door de muzikale leiding van een productie, samengesteld uit muzikanten binnen eigen netwerk, waarbij uiteraard rekening moet worden gehouden met de meestal beperkte budgetten van zo’n productie. Het gevolg is meestal: Een mix van ervaren en onervaren muzikanten die elkaar niet altijd (muzikaal) kennen en worden geleid door een muzikaal leider die veelal weinig ervaring heeft als dirigent.

 

Op deze manier wordt niet het uiterste uit de muzikanten gehaald en is het resultaat niet optimaal. Daarom besloot het trio met het REX Orkest een andere aanpak aan te bieden:


  • Door met een exclusieve groep ervaren, professionele, flexibele en bovenal vaste muzikanten te werken, wordt in een veel kortere tijd (minder repetities) een veel hoger niveau behaald. De samenstelling van het orkest wisselt per productie, maar er wordt altijd gewerkt met dezelfde muzikanten, waardoor de kwaliteit altijd gewaarborgd blijft.

  • Door te werken met een vaste, ervaren dirigent wordt eveneens een veel beter eindresultaat gegarandeerd. Net als de muzikanten die op elkaar zijn ingespeeld, zijn zij als groep ingespeeld op hun dirigent. Hierdoor communiceert het orkest veel sneller en wordt er effectief gerepeteerd. Bovendien is het orkest hierdoor goed in staat onvoorziene situaties tijdens een show soepel op te vangen. Een verkeerde inzet van een zanger? Een black out van een acteur? Het kan allemaal gebeuren. Het REX Orkest vertrouwd volledig op zijn ervaren dirigent en heeft aan één handgebaar genoeg om alles meteen weer terug in goede banen te leiden. Dit is extreem belangrijk. Het orkest straalt dat vertrouwen ook uit naar de mensen op het toneel. Daar kan geen ander orkest tegenop, en een orkestband al helemaal niet!

  • Binnen de mogelijkheden van het budget van de opdrachtgever kijken wij naar de muzikale kant en proberen wij altijd de muziek zoveel mogelijk vanuit de originele instrumentatie te benaderen, zodat de authenticiteit van het stuk gewaarborgd blijf. Door bovengenoemde punten kan er met grotere bezettingen, binnen kleinere budgetten gewerkt worden en bieden wij een muzikale ervaring die geen ander orkest kan bieden.

Boek ons
divider

„The musician is perhaps the most modest of animals, but also the proudest"

- Erik Satie

Inmiddels is de aanpak van het veelgevraagde REX Orkest een zeer succesvolle gebleken. De begeleiding van grote musicalprojecten als Titanic, Jesus Christ Superstar, Aïda en Ticket To The Musical werden vol lof ontvangen. De door het REX orkest begeleidde producties als Merrily We Roll Along en Foxtrot leverden zelfs meerdere Amateur Musical Award nominaties op. O.a. Beste Musical, Beste Mannelijke en Vrouwelijke Hoofdrol en Beste Ensemble. Ook stond het orkest meerdere keren centraal in eigen shows. In onder meer twee grote kerstshows lieten zij zien niet alleen in een orkestbak, maar ook op het toneel en in de spotlight een perfecte show te kunnen neerzetten.